Sunday, April 16, 2017

SIAPA KAU?

“Saya nak kenal la awek itu”

“Nak berkenalan dengan awak boleh”

Sebelum kita cuba untuk mengenali diri orang lain, adakah kita sudah cukup mengenali diri sendiri?
Tepuk dada, tanya diri sendiri, Siapa aku?? Ada yang pernah tanya aku ni iban atau melayu…. haha

Cuba kenali diri sendiri dahulu baru boleh kenal diri orang lain. Apabila sudah kenal diri sendiri, baru mudah untuk kenal diri orang lain. Ini tidak, diri sendiri pun tidak difahami, ada hati nak kenal diri orang lain.

Cuba korang berdiri di hadapan cermin besar, lihat diri anda di dalam cermin itu… Jangan tengok sama ada anda hensem atau lawa, tetapi tanya pada diri sendiri, apa tugas kita di atas muka bumi ini? Jangan lupa, setiap orang adalah pemimpin….setiap orang adalah khalifah….adakah kita sudah menjalankan amanah itu? Kita paling koman adalah pemimpin kepada diri sendiri, adakah diri kita sudah terpimpin? Tanpa kita sedar, sebenarnya ada yang menjadikan kita contoh atau idola…. Paling kurang pun, adik kita, rakan serumah, junior akan melihat setiap gerak geri kita….mungkin akan menjadi ikutan tanpa sedar.

Ambil masa, renungkan diri kita sedalam-dalamnya, cari kelebihan dalam diri. Jangan asyik membandingkan diri dengan orang lain. Guna kelebihan yang ada ke jalan yang baik dan bermanfaat kepada orang lain. Kenalilah diri sendiri terlebih dahulu….


SIAPA KAU?

Nota:
1. Adakah awak cantik sejak kecil? Lihat SINI
2. Kerana we are famili.. Semua kenangan di SINI
3. Resipi ayam goreng best di SINI

No comments:

Post a Comment